Ieder jaar weer op Prinsjesdag worden kabinetsplannen voor het komend jaar bekend gemaakt. Ook voor het komend jaar staan er een aantal belangrijke wijzigingen op de planning. Opvallend genoeg zal de zorgpremie toch wel stijgen. De nominale premie basisverzekering zal dan met gemiddeld €3,50 per maand stijgen. De zorgkosten lopen dus op met een verhoging van €42 extra op jaarbasis. Toch hoeft niet elke zorgverzekeraar dat bedrag daadwerkelijk extra door te berekenen. Het is namelijk meer een richtlijn dan een bepaling. Zorgverzekeraars bepalen namelijk zelf hoe hoog de zorgpremie uiteindelijk zal zijn. Er zijn al zorgverzekeraars zoals DSW, die aangeeft dat de zorgpremie met ruim €100 extra per jaar omhoog gaat. Wat betekent dat precies voor de consument en wat kan je als klant doen om toch te kunnen profiteren van een goedkope zorgverzekering in 2017?

Eigen risico zorgverzekering

Opmerkelijk genoeg blijft het verplicht eigen risico van €385 ongewijzigd. Dit ondanks verschillende signalen dat het verplicht eigen risico in 2017 toch hoger zou uitvallen. Het kan dus misschien wel lonen om je eigen risico zelf iets hoger in te stellen. Dat is een handige manier om te kunnen profiteren van een lagere zorgpremie. Het kan dus zeker wel handig zijn als je nooit, of bijna geen gebruik maakt van zorg. Zodra dat wel het geval is zal je elk jaar weer wel eerst het eigen risico moeten betalen.

Zorgtoeslag iets omhoog

Doordat de nominale zorgpremie met een kleine verhoging van €3,50 stijgt, zal ook de zorgtoeslag iets omhoog mee met de premie. Deze tegemoetkoming voor de laagste inkomens stijgen met een bedrag van ongeveer €2 per maand. Voor meerpersoonshuishoudens ligt dat iets hoger op bijna het dubbele. Dat komt neer op een extra verhoging van het zorgtoeslag van ongeveer €25 – €50 op jaarbasis.

Collectief verzekeren

Collectief verzekeren betekent een iets lager premiebedrag per maand betalen. Vaak hebben zorgverzekeraars winstgevende afspraken gemaakt met gemeenten en bedrijven. Dat betekent dat je mee kan profiteren van een iets lager zorgpremie door een collectief zorgverzekering aan te gaan. Je besparing kan van enkele tientjes tot zelfs wel hoger oplopen. Check het gewoon zelf en bespaar gemakkelijk met een collectief zorgverzekering.

Zorgverzekering vergelijken

Een ander handige manier om te kunnen profiteren van lagere zorgkosten is je zorgverzekering vergelijken. Een goedkope zorgverzekering in 2017 is dan zo geregeld. Het verschil kan per zorgverzekeraar enorm in je voordeel zijn. Als je nu bijvoorbeeld een zorgpremie van €120 per maand hebt en je kan direct overstappen, maar dan wel hetzelfde voor €20 per maand minder. Dan is het gewoon een kwestie van een simpel rekensommetje. Je voordeel is dan bijna €250 per jaar minder betalen aan zorgkosten. Wil je weten hoeveel je kan besparen? Check en vergelijk het gewoon zelf via deze pagina. Je bespaart dus door (1) je eigen risico mogelijk te verhogen, (2) je collectief te verzekeren en (3) je zorgverzekering vergelijken en de goedkoopste zorgpremie kiezen.