Het moet anders zegt de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit). Een wirwar – bijna een jungle – aan aangeboden zorgpolissen met vaak dezelfde inhoud. Nu is dat nog het geval. Alleen de naam is vaak anders. Iedere zorgverzekeraar geeft een eigen benaming aan de aangeboden polis. Dat kan en moet veel transparanter. Het is niet alleen gemakkelijker voor de consument. Maar het zou een eind kunnen maken aan de polisjungle. De NZa is begonnen met het kappen van deze polisjungle. Wat betekent dat precies voor de consument? En hoe kan jij je voordeel hieruit halen?

Meer betalen voor hetzelfde

Als je van zorgverzekeraar verandert en een soortgelijke polis afsluit zou je verwachten dat je hetzelfde betaalt. Helaas. Verschillende zorgpolissen met hetzelfde inhoud en toch is de prijs anders? Hoe kan dat? Preferentiebeleid. Dat zorgt ervoor dat tarieven zo enorm verschillen. Je oude verzekeraar had misschien helemaal geen preferentiebeleid en liet klanten dan ook gewoon het eigen risico betalen. Je nieuwe zorgaanbieder heeft wel een preferentiebeleid waardoor je goedkoper uit bent. Toch komt het vaak voor dat deze zorgpolissen nagenoeg hetzelfde zijn. Daarom geeft de NZa aan dat het vanaf 2017 veel transparanter moet. Er zullen nieuwe regels van kracht zijn. De basisdekking zal dan bij iedere aanbieder exact benoemd moeten worden voor wat het precies is en inhoudt. En bovendien mogen soortgelijke polissen niet meer onder verschillende namen aangeboden worden. Waar moet je als klant op letten en welke nieuwe benamingen kun je verwachten?

Naturapolis zorgverzekering

In 2017 blijft de basisdekking voor voor iedereen gelijk. Alleen de manier waarop consumenten zich kunnen verzekeren verandert. Je kunt kiezen uit 3 verschillende varianten. Allereerst heb je de Naturapolis. Wat houdt deze zorgvorm precies in? Een Naturapolis beperkt je keuze in zorgverlener enorm. Het gaat niet even makkelijk om zomaar naar een zorgverlener te gaan. Je zorgverzekeraar moet namelijk bepaalde afspraken en contracten met de zorgverlener hebben afgesproken. Dat is vooral belangrijk als je bepaalde vergoedingen volledig gedekt wilt hebben. Zodra je zorgverlener geen contracten en afspraken heeft met je zorgverzekeraar, wordt het lastig. Je kan een volledige vergoeding dan misschien wel mislopen. Het is dus belangrijk om eerst uit te zoeken welke zorgverleners gecontracteerd zijn.

Budgetpolis zorgverzekering

Deze zorgvorm is een goedkopere variant van de Naturapolis. Hoewel je een goedkopere zorgpremie betaalt, is het toch van belang op te letten. Er zijn namelijk veel minder zorgverleners die gecontracteerd zijn. Als je een zorgverlener kiest die dus geen afspraken heeft met je zorgverzekeraar. Dan moet je achteraf een flink bedrag uit eigen zak betalen. Dit in tegenstelling tot een volledige vergoeding voor een iets duurdere zorgpremie.

Restitutiepolis zorgverzekering

Deze zorgvorm is uitgebreider dan de Naturapolis. Dat wil zeggen, je mag zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Je betaalt wel eerst de rekening aan de zorgverlener. Deze kan je daarna gemakkelijk bij je eigen zorgverzekeraar declareren.

Combinatiepolis zorgverzekering

De Combinatiepolis is het meest flexibel van alle 3 zorgvormen. Je zorgkosten worden direct aan de zorgverlener betaald zodra deze wel een contract heeft met de zorgverzekeraar. Als je zorgverlener geen contract heeft, dan betaal je eerst de zorgkosten aan je zorgverlener. Daaropvolgend kan je gemakkelijk de kosten declareren bij je zorgverzekeraar. Benieuwd welke zorgvorm het best bij jou past? Check het gemakkelijk op deze pagina.