Heb je te maken gehad met autodiefstal? Dan weet je vast al dat je niet direct een verzekeringsuitkering ontvangt. Dat komt doordat de verzekeraar een standaard wachtperiode hanteert. In de regel, gaan verzekeraars uit van een wachtperiode van 30 dagen vindtijd. Daarnaast heeft het type dekking welke je hebt gekozen, ook een sterke meeweging. Want niet elke dekkingsvorm geeft recht op een verzekeringsuitkering na autodiefstal. Het is een zeer vervelende zaak als je dat overkomt. En je wilt natuurlijk wel zo snel mogelijk een verzekeringsuitkering na autodiefstal.

Hieronder volgen een aantal situaties waarbij je wel of geen vergoeding ontvangt. En, hoe de verzekeraar precies uitgaat van een berekening voor de verzekeringsuitkering.

WA dekking en autodiefstal

Met een WA-verzekering heb je helaas geen recht op een verzekeringsuitkering na autodiefstal. De WA-verzekering dekt alleen schade die jij hebt veroorzaakt. Het kan dus een enorme domper zijn als je auto is gestolen, terwijl je alleen een WA dekking had. Kies de juiste autoverzekering dekking en je voorkomt zulke nare situaties. Je hebt in ieder geval altijd recht op vergoeding met een WA+ dekking- en een WA all-riskverzekering. Een overwogen keuze maken bij het selecteren van de juiste autoverzekering dekking is dus altijd raadzaam.

Lees ook: De juiste autoverzekering dekking kiezen >

De juiste autoverzekering regelingen

Het kiezen van de juiste autoverzekering – en dekkingen – maakt het verschil. Je hebt namelijk dan wel recht op een verzekeringsuitkering na autodiefstal. Stel, je hebt een redelijk nieuwe auto. Desalniettemin kies je – om wat voor reden dan ook – voor een WA-verzekering. Dan kan je achteraf een hoop gedoe hebben na autodiefstal. Voorkom dat gemakkelijk door gewoon niet zo krenterig te zijn bij het kiezen van een duurdere dekkingsvorm. Met een hogere dekkingsvorm heb je namelijk wel recht op een verzekeringsuitkering. Bovendien heb je verschillende extra regelingen waarmee je positie verder versterkt. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwwaarderegeling. Met deze regeling ontvang je het bedrag terug waarmee je precies weer een soortgelijke auto kunt kopen. Is je auto duurder geworden? Je ontvangt dan gewoon een hoger bedrag om netjes een soortgelijke auto te kunnen kopen.

Autodiefstal verzekeringsuitkering berekening

Hoe de verzekeraar precies het bedrag van verzekeringsuitkering berekent, hangt sterk af van het type dekking die je hebt gekozen. Met een WA+ of WA all-riskverzekering heb je te maken verschillende regelingen. We zullen deze regelingen hieronder nagaan. En hoe de verzekeraar vervolgens bepaalt op welk bedrag jij precies recht hebt.

  • Nieuwwaarderegeling. De verzekerde heeft recht op deze regeling voor een beperkte periode. In de regel geldt deze regeling voor maar 1 jaar. Er zijn echter verschillende verzekeraars die tot 3 jaar lang een nieuwwaarderegeling hanteren. De verzekeraar legt het uit te keren bedrag vast op het nieuwwaarde bedrag welke is betaald voor de auto. Als je auto binnen het geldigheidstermijn van de regeling duurder is geworden, dan ontvang je gewoon een hoger bedrag dan er destijds is betaald. Voorwaarde is wel dat je de eerste eigenaar bent van de auto. Nadat het termijn van 1 – 3 jaar (afhankelijk van verzekeraar) is verlopen, wordt de verzekeringsuitkering berekening gemaakt op basis van de afschrijvingsregeling. Voor auto’s met een cataloguswaarde boven een bepaald bedrag, wordt er 10% extra bovenop de dagwaarde uitgekeerd.
  • Aanschafwaarderegeling. Sommige verzekeraars hebben geen nieuwwaarderegeling. In zo’n geval kun je er dan van uitgaan dat de verzekeraar wel een aanschafwaarderegeling hanteert. Het maakt dan helemaal niet uit of je auto nieuw is. Ook voor tweedehands auto’s ontvang je dan gewoon een aanschafwaardevergoeding.
  • Afschrijvingsregeling. Zodra het termijn van de nieuwwaarderegeling is verlopen, zal de verzekeraar een afschrijvingsregeling hanteren. Dat houdt in dat er iedere maand een bepaald percentage van de nieuwwaarde van het voertuig wordt afgetrokken. Als je auto dus is gestolen of total-loss verklaard, dan ontvang je een verzekeringsuitkering op basis van de afschrijvingsregeling. Je kunt dat bedrag dan ook gemakkelijk zelf berekenen. iedere verzekeraar hanteert namelijk een eigen percentage die elke maand van de cataloguswaarde wordt afgetrokken. In de regel, stopt de afschrijvingsregeling na 3 jaar. Sommige verzekeraars hebben geen afschrijvingsregeling. Je ontvangt dan 3 jaar lang een nieuwwaarde vergoeding.
  • Dagwaarde. Zodra je niet meer in aanmerking komt voor een nieuwwaarde vergoeding- of aanschafwaardevergoeding, dan krijg je te maken met de dagwaarde van je auto. Deze wordt bepaalt aan de hand van het merk, model, type uitvoering, kilometerstand en algehele conditie van de auto. De ANWB/BOVAG-koerslijst wordt regelmatig geraadpleegd bij het vaststellen van de dagwaarde.

 

Autodiefstal verzekeringsuitkering

Autodiefstal buitenland en aanspraak autoverzekering

Zodra je in het buitenland hebt te maken met autodiefstal, is het raadzaam om daar meteen aangifte van te doen. Als je weer terug bent in Nederland, neem het proces-verbaal dan zo snel mogelijk mee naar het politiebureau. Het zal enorm helpen bij het opnemen van een aangifte, die je overigens – verzekeringstechnisch – het best weer kan doen. Daarnaast zal het ook enorm helpen, mocht je auto weer in Nederland gesignaleerd worden.

Autodiefstal buitenland en vervangend vervoer

Afhankelijk van je autoverzekering dekking, zal je wel recht hebben op vervangend vervoer. Meestal heb je daar met een lagere dekkingsvorm geen recht op. Als je wel een uitgebreide autoverzekering dekking hebt, is het raadzaam om de voorwaarden hieromtrent goed door te nemen. Sommige verzekeraars geven namelijk maar voor een beperkt aantal dagen vervangend vervoer na autodiefstal in het buitenland. Het is natuurlijk het meest voor de hand liggend om tot het oorspronkelijk moment van terugkeer naar Nederland vervangend vervoer te hebben. Toch hoeft dat niet altijd zo te zijn. Ook voor autodiefstal in Nederland gelden er namelijk bepaalde regels omtrent vervangend vervoer. Check het dus gewoon voordat je er mogelijk mee te maken zult hebben.

Heb je ooit te maken gehad met autodiefstal? Wat was je algehele ervaring met de hulpverlening na autodiefstal en de verzekeringsuitkering? Was je tevreden over het vervangend vervoer? Deel het hieronder.