Ben je van plan om dit jaar een leuke autovakantie te houden? Gezellig. Naast een enerverende ervaring is het bovendien een uitstekend moment om de band te versterken met je reisgenoten. Het moet dus allemaal wel soepel verlopen. Maar wat als je bijvoorbeeld autopech onderweg hebt? Of nog vervelender. Een aanrijding in het buitenland? Autoschade op vakantie wil je het liefst natuurlijk graag voorkomen. Wat zijn dus een aantal handige tips om zulke situaties uit de weg te gaan? We hebben er een aantal voor je op rij gezet. Je kunt natuurlijk niet alles voorzien. Maar een goede voorbereiding is minstens het halve werk.

Voorbereiding autovakantie in het buitenland

Allereerst is het van uiterst belang dat je de auto laat nakijken voordat je vertrekt. Het is ontzettend vervelend als je autopech onderweg hebt. Terwijl dat misschien gemakkelijk te voorkomen was. Denk bijvoorbeeld aan de koelvloeistofpeil. Een oververhitte motor had gemakkelijk voorkomen kunnen worden. Het zijn van die kleine dingetjes die vaak het verschil uitmaken. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan punten als:

  • Koelvloeistof (voorkom een oververhitte motor).
  • Oliepeil (voorkom motorschade).
  • Ruitenwissers (extra veiligheid zicht op wegdek).
  • Ruitenwisservloeistof.
  • Bandenspanning (extra veiligheid, lagere bandenspanning = langere remweg).
  • Bandenprofiel (ga niet op vakantie met versleten banden).
  • Trekhaakaansluiting (voorkom dat aankoppeling losschiet).
  • Belangrijke documenten (digitaliseer deze (rijbewijs, ID, groene kaart, kentekenbewijs, polisblad, schadeformulieren etc) eventueel).
  • Kaarten en routeplanners (eventueel een app).
  • Betaal app (voorkom te veel contanten op reis – ABN AMRO wallet).
  • Digitaliseer pasjes (verschillende apps beschikbaar).
  • Vertrek niet op de drukste dagen.
  • Plan alternatieve routes (voorkom tijdverlies).
  • Neem voldoende water mee (vooral handig als je op warme dagen in het verkeer vastzit).
  • Jerrycan (voorkom dat je kilometers moet lopen naar het volgende tankstation).
  • Startkabels.
  • Reservewiel (voorkomen is nog altijd beter dan genezen).
  • Kruissleutel, krik en schroevendraaier (essentieel om autobanden los te krijgen en reservewiel plaatsen).
  • Zaklantaarn (krijg je autopech in het donker, dan heb je altijd een zaklantaarn bij de hand).
  • Verzekeringsvoorwaarden (check de polisvoorwaarden van je autoverzekering).

Afbeelding - checklist | VBEL.NL

Welke type dekking is het best voor autoschade op vakantie

Heb je alleen een basis dekkingsvorm (standaard WA-autoverzekering)? Dan is alleen schade gedekt die wordt veroorzaakt aan andere weggebruikers. Schade aan je eigen auto is niet verzekerd. Met een standaard WA-autoverzekering is er dus geen recht op vergoedingen voor schade aan je eigen auto. Een hogere dekkingsvorm zal dan noodzakelijk zijn. Denk aan dekkingsvormen WA+ (beperkt casco) en de WA volledig casco (allrisk-dekking). Deze zorgen ervoor dat je ook verzekerd bent tegen bijzondere schadeoorzaken. Zoals bijvoorbeeld schade door een flinke hagelbui. De dekking beperkt zich trouwens niet uitsluitend tot schade door onweersbuien. Maar ook andere situaties zoals bijvoorbeeld: schade door een aanrijding met loslopend wild. Alle punten zijn gemakkelijk terug te vinden in de polisvoorwaarden. Het kan dus misschien wel handig zijn om een hogere dekkingsvorm te kiezen voor je autovakantie.

Lees ook: welke autoverzekering dekking kiezen >>

Pechhulp buitenland voor autoschade op vakantie

Het zou enorm vervelend zijn als je met het openbaar vervoer moet terugkeren naar Nederland. Daarom is het handig om vooraf de polisvoorwaarden van je autoverzekering goed door te nemen. Je weet dan zeker of er daadwerkelijk recht is op vervangend vervoer. Bovendien is dat gemakkelijk te regelen met een extra dekking. Met de pechhulp buitenland dekking kun je met een gerust gevoel naar het buitenland. Echter, ook hier zitten er voorwaarden aan vast. Er zijn situaties waardoor je geen recht hebt op pechhulp in het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan een ongeldige APK-keuringsbewijs. Het zou trouwens zeer onverstandig zijn om zonder geldige APK op autovakantie te gaan. Voorkom nare situaties en lees de polisvoorwaarden. Je weet dan precies wanneer er wel of geen recht is op hulp. En eventueel vergoedingen. Onder vergoedingen kan daarnaast worden verstaan: hotelkosten, taxikosten, reparatiekosten en meer. Lees de polisvoorwaarden voor meer informatie. Zo kunnen bijvoorbeeld gemaakte telefoonkosten niet onder vergoedingen vallen. Check het dus wel even. Informeer eventueel via de klantenservice indien de polisvoorwaarden niet helemaal duidelijk zijn.

Afbeelding - aanrijding in het buitenland

Voorkom dubbele verzekering voor autoschade op vakantie

Het is makkelijker dan je denkt om dubbel verzekerd te zijn. Denk bijvoorbeeld aan de rechtsbijstandsverzekering. Deze zit misschien al in je autoverzekering dekking. Het is dan zinloos om dat weer apart af te sluiten voor je vakantie. En bijvoorbeeld ook zorgkosten in het buitenland. Die worden al door je zorgverzekering gedekt. Het is onnodig om dat dan weer via een aparte reisverzekering af te sluiten. Heb je ook al een buitenland dekking via de ANWB? Een aanvullende dekking via je autoverzekeraar zal dan niet nodig zijn. Zo zijn er verschillende situaties te bedenken waardoor je geld kunt besparen. Het kan soms zo makkelijk zijn als even je polis checken en nagaan wat je al wel aan dekkingen hebt. Vergelijk dus verschillende modules en aanvullende dekkingen van je reis-, auto- en zorgverzekering. Indien nodig kun je deze gemakkelijk aanpassen. Je weet dan meteen of aanvullend verzekeren voor het buitenland nodig zal zijn, of juist niet.

Wat te doen in geval van autoschade op vakantie

Heb je wel autoschade in het buitenland? Bel dan meteen de alarmcentrale van je verzekeraar. Contactgegevens staan op de groene kaart. Het is daarom handig om deze ook gedigitaliseerd te hebben op je smartphone. Maak op z’n minst een foto van belangrijke documenten of gebruik een app. Het is daarnaast belangrijk om zo veel mogelijk gegevens te verzamelen over de schadegeval. Ook het noteren van gegevens van betrokken getuigen kan handig zijn. Een aanrijding in het buitenland is gewoon ontzettend vervelend. In zo’n geval. Doe direct het volgende:

  • Breng betrokkenen in veiligheid (verleen eventueel eerste hulp).
  • Bel eventueel een ambulance (in heel Europa geldt het alarmnummer 112).
  • Waarschuw de politie (vraag om een kopie/gegevens van eventueel opgemaakte proces-verbaal).
  • Europees schadeformulier invullen (het is belangrijk om samen met de tegenpartij het Europees schadeformulier in te vullen, en te ondertekenen. Deze is voor alle Europese landen gelijk).
  • Gegevens verzamelen (maak zo veel mogelijk foto’s van de ongevalssituatie, denk aan autoschade betrokkenen, remsporen enzovoorts. Noteer ook gegevens van eventuele getuigen).
  • Direct melden (meldt autoschade op vakantie zo snel mogelijk bij de verzekeraar. Dat kan gemakkelijk via de alarmcentrale van je auto- en reisverzekeraar).
  • Gegevens uitwisselen (in sommige landen staat er een boete op het niet achterlaten van gegevens bij de tegenpartij).
  • Check meer punten op de website van ANWB en wat te doen bij autoschade op vakantie.