Het is altijd weer spannend wat op de jaarlijkse energierekening zal staan. Moet je bijbetalen of krijg je juist geld terug? Natuurlijk wil iedereen zo min mogelijk bijbetalen. En geld terugkrijgen van je energieleverancier is nog veel leuker. Maar hoe krijg je dat het best voor elkaar? Het is eigenlijk veel makkelijker dan vaak wordt gedacht. Het begint allereerst met het bewuster omgaan met gas en stroom. Dat begint met het veranderen van je mindset. En iedereen moet aan boord zijn. Alle gezinsleden en medebewoners moeten dezelfde milieuvriendelijke attitude hebben. Het moet een goed geoliede machine van gelijkgestemde milieuvriendelijke gezinsleden en medebewoners zijn. Alleen dan maak je kans op een maximale besparing. Het heeft natuurlijk weinig nut als jij wel korter onder de douche staat, maar de rest (nog) niet. Ben je ook benieuwd? Pas een aantal slimme bespaartips toe. De jaarafrekening zal dan ieder jaar weer een leuke geldbedrag opleveren.
Energie besparen door verbeterde woningisolatie
Een goed geïsoleerde woning kan een hoop geld opleveren. Hoeveel dat precies zal zijn hangt sterk af van hoe goed jouw woning nu geïsoleerd is. Een slecht geïsoleerde woning zorgt voor ontzettend veel warmteverlies via de ramen, dak en de vloer. Dat zorgt voor een enorme toename in gasverbruik. Gemiddeld tot maar liefst 3300 m3 gas. Vergelijkbaar met een woning die wel goed geïsoleerd is, komt dat neer op een bedrag van bijna €2000 per jaar. Dat is een enorme geldbedrag. Het kan dus buitengewoon lonend zijn om je woning wel beter te (laten) isoleren. Er zijn nog steeds maar liefst 3 van de 4 woning in Nederland die niet over een winstgevende woningisolatie beschikken. Investeren in het verbeteren van woningisolatie loont. En zeker ook niet onbelangrijk: het is gewoon veel beter voor het milieu. De woningen houden beter warmte vast. Dat resulteert simpelweg in minder gasverbruik. En dus vanzelfsprekend ook een lagere CO2 uitstoot.
Meer tips en handige informatie over isoleren en energie besparen vind je op: Milieu Centraal – isoleren en besparen
Energie besparen door slimmer te verwarmen
Ook het slimmer omgaan met het verwarmen van je woning kan een afname in gasverbruik teweegbrengen. Als je even niet thuis bent, doe dan de verwarming een stuk lager. Het is totaal onnodig om de verwarming aan te laten staan als je even van huis bent. En als je wel lekker je huis aan het verwarmen bent, houd dan tussendeuren zoveel mogelijk dicht. Dat bespaart gewoon een hoop gasverbruik. Om extra warmteverlies te voorkomen kan het bovendien slim zijn om dubbel glas te vervangen door HR++ of triple glas. En om je dak-, gevel- en vloerisolatie verder te verbeteren. Dat resulteert dan weer in een mooi bedrag wat je terug kunt krijgen op de jaarafrekening. Vaak is het ook ’s nachts niet nodig om de verwarming aan te laten staan. Met een klokthermostaat kan dat automatisch geregeld worden. Je stelt het simpelweg in en de verwarming wordt standaard op een vooraf ingestelde temperatuur gezet. Ook je slaapkamer voorverwarmen voor het slapengaan is niet noodzakelijk. Zet de verwarming een uur voor het slapengaan omlaag en kruip onder de dekens. Dat zorgt er vanzelf wel voor dat je warm blijft. Bovendien kunnen thermostaatkranen de temperatuur per kamer automatisch regelen.
Meer tips en handige informatie over woningverwarming vind je op: Milieu Centraal – bespaartips verwarming
Energie besparen door stroomverbruik te verminderen
Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks ruim 3000 kWh aan stroom. Daar kan een hoop vanaf. Met een concrete stappenplan kun je het stroomverbruik aanzienlijk verminderen. Vaak hebben huishoudens – zonder dat te beseffen – grote elektriciteitsverbruikers in huis. Je kunt dan de beste voornemens hebben om stroomverbruik te verminderen. Maar zolang je niet alle huishoudelijke apparaten onder de loep neemt, zal daar geen verandering in komen. Begin er direct mee en draag bij aan een beter milieu. De grootste stormverbruikers in huis zijn doorgaans:
- Koel- en vrieskasten
- Verlichting
- Computer met randapparatuur
- TV en stereo met randapparatuur
- CV-ketel
- Wasdroger
- Vaatwasser
- Wasmachine
Bron: Milieu Centraal – initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu
Huishoudelijke apparatuur
Het kan handig zijn om oude apparaten te vervangen door nieuwe zuinigere huishoudelijke apparaten. Bij het aanschaffen is het verstandig om apparaten te kiezen met een zo laag mogelijke energieverbruik. Huishoudelijke apparaten met een laag energieverbruik hebben energielabel A+++ of A++. Bovendien staat het gemiddelde verbruik per jaar eveneens vermeld. Goedkoop is vaak duurkoop. Dat betekent dat zuinigere apparaten vaak iets duurder zijn in aanschaf, maar zichzelf automatisch terugverdienen door minder stroom te verbruiken.
- Kies huishoudelijke apparaten met energielabel A+++
- Vermijd apparaten met label A+ of lager
- Kies apparaten op maat (kleinere koelkast, TV etc)
- Efficiëntie (was draaien pas als de trommel vol is, sluipverbruik etc)
- Vervang oude apparaten
- Lever oude apparaten in voor hergebruik van materialen
TV, computers en randapparatuur
Let bij het aanschaffen van televisies en computers op het formaat en type. Een grotere TV- en computerscherm verbruiken vanzelfsprekend meer stroom. Een LED/LCD TV is bovendien veel zuiniger dan een plasma TV. Het meest zuinige energielabel voor TV’s is A++. Daarnaast is het handig om stand-by verbruik te verminderen. Laat de computer of TV niet onnodig aan.
Energie bespaartips voor verlichting
Het kan een slimme zet zijn om – mocht dat nog niet gedaan zijn – alle gloei- en halogeenlampen te vervangen door ledlampen. Het zou kunnen aanvoelen als zonde, maar dat is het toch echt niet. Niet voor het milieu en ook niet voor je portemonnee. Een ledlamp kost weliswaar een stuk duurder, maar op termijn betaalt dat zich dubbel en dik terug. Er wordt namelijk 75% minder stroom verbruikt dan een halogeenlamp. Daarnaast is het verstandig om de volgende tips toe te passen.
- Doe de lampen minder vaak aan (maak optimaal gebruik van daglicht)
- Doe lampen uit als je een ruimte verlaat (ook je zuinige lampen)
- Begin met lampen vervangen in ruimtes waar deze het vaakst aan zijn (daar is het meest te besparen)
- Gebruik een timer of schakelklok voor verlichting (vergeet geen lamp meer uit te doen)
- Let op het energielabel (koop energieklasse groen)
- Gebruik dimmers (verbruikt minder energie)
- Gebruik tuinverlichting met zonne-energie (geen stroomverbruik nodig)
Energie besparen met zonnepanelen
Met zonnepanelen valt een grote slag te behalen. Inmiddels zijn de kosten voor het aanschaffen van zonnepanelen – inclusief installatie – veel lager geworden. Het is gewoon een slimme investering. Bijkomend voordeel is dat je bovendien minder – of zelfs helemaal niet meer – te maken zult hebben met prijsstijgingen voor elektriciteit. Met zonnepanelen blijf je voortdurend stroom opwekken waar je helemaal niets voor hoeft te betalen.
Geld verdienen met zonnepanelen
Bovendien is het mogelijk om geld te verdienen met zonnepanelen. Je ontvangt namelijk een vergoeding door stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Simpelweg gezegd. Je zonnepanelen produceren stroom. Zodra je zelf even geen stroom verbruikt zal dat teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet. Daar ontvang je een terugleververgoeding voor. De hoogte van teruglever-vergoedingen verschillen per energiebedrijf. Het kan dus zeker wel handig zijn om energiebedrijven te vergelijken op zulke vergoedingen.
Lees ook: zonnepanelen huren
Terugleververgoeding stroom en salderen
Jammer genoeg zit er wel een plafond aan de hoogte van teruglever-vergoedingen. Is er meer stroom teruggeleverd dan afgenomen? Doorgaans wordt er dan een lagere vergoeding voor het overschot verrekend. Dat bedrag verschilt ook enorm per energiebedrijf. De leverancier verrekent je teruglevering met de hoeveelheid verbruikte stroom. Ook wel salderen genoemd. Je ontvangt daarvoor dezelfde prijs die normaal gesproken door jou betaald wordt. Betaal je bijvoorbeeld 20 cent per kWh, dan ontvang je datzelfde bedrag als terugleververgoeding. Boven het plafond zal de terugleververgoeding iets lager zijn. Dus alles wat je meer hebt teruggeleverd dan daadwerkelijk afgenomen/verbruikt. Energiebedrijven mogen vanaf dat punt zelf de hoogte bepalen. Per aanbieder kan het verschil tussen de 3ct – 11ct per kWh liggen. Zeker wel interessant dus om een winstgevende energiebedrijf te kiezen. De jaarlijkse energieafrekening zal dan iedere keer weer een feest zijn.
Heb je zelf ook tips voor het extra besparen van energiekosten? Deel het hier >>
Geef een reactie