Je hebt het vast al gehoord. Misschien heb je er al ergens over gelezen. Het huis van de toekomst moet het worden. Smart home. Iedereen wil een smart home. Waarom, vraag je jezelf af? In je eigen smart home zijn alle apparaten verbonden met het internet en kunnen deze onderling met elkaar communiceren. Smart devices die onderling communiceren en ook gemakkelijk op afstand te besturen zijn. Internet of Things (IoT) wordt het ook genoemd. Gemak is het sleutelwoord. Toch heeft het ook andere voordelen om je huis om te toveren tot smart home. Een intelligent energiebeheer is daar een voorbeeld van. Een smart home zorgt ervoor dat de energiekosten verlagen.

Je huis wordt steeds slimmer

Heel wat consumenten hebben al slimme lampen. Ook zijn er al aardig wat huishoudens met een slimme thermostaat. Je kan dan gemakkelijk en snel vanaf je smartphone je verlichting en thermostaat aansturen. Langzaam aan wordt je huis dus steeds slimmer. Het is niet alleen gemakkelijk. Maar je kan lekker aan energiekosten besparen. Als je voorheen je lamp en verwarming vergat uit te doen. Dan bleef deze uit totdat je weer thuis was en het zelf uit deed. Nu check je dat eenvoudig via een app. Je kan je wel voorstellen dat je op zo’n manier toch wel aardig wat geld zal besparen. Je smart home helpt je dus geld te besparen.

Smart home infographic

Intelligent energiemanagement door apparaten die onderling communiceren

Het aantal apparaten dat energie gebruikt neemt in de toekomst alsmaar toe. Energie besparen door intelligent energiemanagement zal dus absoluut nodig zijn. Ook apparaten in en om het huis zullen aangesloten zijn op het smart home interface. En doordat alle apparaten in een smart home onderling communiceren, kan je op een slimme manier energie besparen. Denk bijvoorbeeld aan de zonwering die automatisch wordt geactiveerd. Je hoeft de airco dan niet meer zo snel in te schakelen. Of wat dacht je ervan je huis automatisch verwarmen middels gratis zonne-energie? Je elektrische auto die pas wordt opgeladen als er genoeg gratis energie is opgewekt? Je zonnepanelen die aangesloten zijn op het smart home interface en slim alle energie verdelen? Het is gewoon een slimme manier van energiebeheer. Je smart home is echt slim als het je daadwerkelijk geld oplevert en energiekosten bespaart. Ervaar het zelf.

Slim energiebeheer in je eigen smart home

We laten allemaal wel eens apparaten in stand-by modus staan. Je staat er ook helemaal niet bij stil. Maar toch kost dat wel geld. Toestellen in stand-by modus verbruiken ook gewoon energie. Dat is zonde van het geld. Je kan dit eenvoudig voorkomen. Toch is het iets wat door de meesten vaak vergeten wordt. Het intelligente energiemanagementsysteem vergeet dit echter niet. De stopcontacten die op een specifiek moment niet nodig zijn worden gewoon automatisch uitgeschakeld. Dat is slim energiebeheer. Je hebt er geen omkijken naar en het wordt automatisch geregeld. Lees meer over intelligente energiemanagement op de website van Loxone smart home.