Het zag er naar uit dat overstapseizoen 2016 – 2017 een recordaantal zorgoverstappers zou opleveren. Mede doordat zorgverzekeraars aangaven de premies bovengemiddeld te zullen verhogen. Terwijl er eerder juist een minimale premiestijging werd voorgeschetst. Het was dan ook de verwachting dat een recordaantal verzekerden zou kiezen voor een nieuwe zorgpolis. Toch bleef een overstap-tsunami uit. Volgens Vektis – centrum voor informatie en standaardisatie voor zorgverzekeraars – waren er in overstapseizoen 2014 – 2015 iets meer zorgoverstappers. Het definitief overstappercentage voor 2017 is 6,4% van het aantal zorgverzekerden in Nederland. Dat komt neer op een totaal van 1,08 miljoen Nederlanders. In vergelijking met het overstapseizoen 2016 is dat een verhoging van van 0,1%. Terwijl in 2015 maar liefst 6,8% van de verzekerden een zorgoverstap deed. Het is ieder jaar weer een zoektocht naar de goedkoopste zorgpolissen. Het kan zeker wel lonend zijn. Toch klinkt er ook en ander signaal. Moeten Nederlanders misschien niet de gelegenheid hebben om ieder jaar weer te kunnen wisselen van ziektekostenpolis?
Lees ook: Zorgpremie verhoging 2017 >
Zorgpolis moet langer dan een jaar duren
Het klinkt als een enorme inperking van de keuzevrijheid. Meerdere jaren vastzitten aan je zorgpolis. Je mag nu namelijk ieder jaar weer vrij kiezen voor een goedkopere zorgverzekering. Ondanks dat je er maar twee maanden de tijd voor hebt, is het toch fijn om te kunnen kiezen. Juist die keuzevrijheid maakt het verschil. Toch maakt dat volgens sommigen totaal niets uit. Meneer André Rouvoet – voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland – stelt: een zorgpolis moet langer lopen dan een jaar. Volgens de heer Rouvoet zou dat meer rust geven. En het zou geen gedoe meer moeten zijn. Om ieder jaar maar weer te checken of we ergens anders een paar euro goedkoper uit zijn. Dat geeft gewoon enorm veel stress. Het komt er een beetje op neer dat keuzevrijheid een bepaalde druk geeft om te moeten kiezen. Dat zorgt voor stress. Wat vervolgens op de lange termijn meer medische onkosten oplevert. Om dat te voorkomen, zou het handig kunnen zijn om die vrijheid gewoon af te schaffen. Wat vind jij daarvan?
Lees ook: 3 redenen om wel een aanvullende zorgverzekering te nemen >
Keuzevrijheid minder belangrijk dan zorgkosten
Ieder jaar geeft de overheid weer honderden miljoenen uit aan volksgezondheid. Die zorguitgaven zijn er om iedereen de mogelijkheid te geven op adequate zorg. Mede hierdoor wordt een bovenmatige stijging van zorgpremies al jaren ingeperkt. Eerder werd aangegeven dat een premiestijging voor 2017 slecht 3,50 per maand zou zijn. Achteraf gezien blijkt dat niet haalbaar. Dat zou namelijk betekenen dat er een bedrag van maar liefst 2 miljard euro aan reserves nodig zou zijn. Echter, het moet nog blijken of deze reserves daadwerkelijk aanwezig zijn bij zorgverzekeraars. Namelijk. Verzekeraars verkopen hun polissen al een paar jaar met verlies. De Nederlandsche Bank stelt namelijk verschillende harde eisen aan de reserves van zorgverzekeraars. Mede daardoor worden er ziektekostenpolissen aangeboden die niet kostendekkend zijn. Dat betekent dat een groot aantal Nederlanders, een ziektekostenpolis heeft die niet kostendekkend is. Een oplossing zou kunnen zijn: de keuzevrijheid van consumenten inperken. Dat zou betekenen dat je niet ieder jaar weer vrij mag overstappen. Je blijft een paar jaar bij dezelfde verzekeraar waardoor de prijsconcurrentie indampt. En, op zo’n manier kan er ook gelijk gewerkt worden aan het inzetten van reserves om premiestijgingen in te perken. Gevolg? De consument heeft een polis die wel kostendekkend is. De overheid hoeft geen beleid door te voeren waardoor verzekeraars meer risico lopen. En ziekenhuizen hoeven daar niet langer de financiële risico’s voor te dragen.
Vraagstuk blijft wel: is de keuzevrijheid van consumenten minder belangrijk dan zorgkosten? Wat vind jij daarvan?
Goed stuk. Daarbij gelaten maak ik me wel enorm zorgen om ons keuzevrijheid. Niet alleen op gebied van zorg, maar op meerdere vlakken merk je steeds meer dat het een soort politiestaat aan het worden is. Nederland is niet meer wat het was en het wordt steeds verrotter. Neem nou de hordes gelukszoekers die ons land binnenkomen. Die hebben alle vrijheid terwijl wij verder worden gekort op alles en als je er wat van zegt ben je staatsvijand nummer 1. Ben blij dat ik binnenkort emigreer naar australie. Voor de rest succes hier allemaal.