We zijn bijna allemaal dagelijks bezig met WhatsApp, Facebook, Twitter, Google+ en andere sociale media. Vaak zijn we niet eens bewust van welke gegevens er op de achtergrond gedeeld worden. Zulke data is meer dan een goudmijn voor de bedrijven achter deze apps. Je surfgedrag kan bovendien nauwlettend gevolgd worden als je bepaalde instellingen niet aanpast. WhatsApp heeft onlangs de gebruiksvoorwaarden aangepast. Bepaalde data wordt dan automatisch verzameld en gedeeld. De optie “Mijn accountinfo delen met Facebook” is gemakkelijk over het hoofd te zien. Alle WhatsApp informatie wordt dan gedeeld met Facebook. Je kan dan mogelijk gerichtere advertenties ontvangen aan de hand van verzamelde gegevens. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) roept consumenten op om in actie te komen voor hun online privacy.

Apps die gegevens verzamelen

Zodra je een nieuwe app installeert op je smartphone worden er gegevens verzameld. Sommige apps hebben deze gegevens helemaal niet nodig. Als je een foto op Instagram plaats is je locatie bijvoorbeeld helemaal niet nodig. Zulke apps – Facebook, Instagram, Twitter etc – hebben je locatie helemaal niet nodig om goed te kunnen functioneren. Check per app welke data er wel of juist niet nodig is. Als je locatiegegevens delen op uit staat, zal je hardloopapp bijvoorbeeld niet goed werken. Voor zulke apps is het wel handig om deze gegevens te delen.

Check per app welke data je deelt

Het is redelijk simpel om per app na te gaan welke data je deelt. Voor android gebruikers is dat gemakkelijk te vinden onder: Instellingen > Privacy per app. Je kan dan eenvoudig verschillende opties aan- en uitzetten. iOS gebruikers kunnen deze optie vinden onder: Instellingen > Privacy. Je ziet meerdere opties staan als: Contacten, Foto’s, Camera, Microfoon enzovoort. Je kan dan per optie zien welke app toegang heeft. Het kan soms ook best wel verontrustend zijn. Je wilt bijvoorbeeld helemaal niet dat sommige apps toegang hebben tot je camera en microfoon als dat helemaal niet nodig is. Check het dus even. Ook als je nieuwe apps installeert zie je direct welke gegevens de app zal verzamelen. Je kan dit achteraf ook gewoon nachecken onder de instellingen van je smartphone.

Betere online privacy begint bij jezelf

Je ziet dat het belangrijk is om te weten welke apps toegang hebben tot je gegevens. Een hardloopapp heeft bijvoorbeeld helemaal geen toegang nodig tot je foto’s. Daarentegen hoeft het helemaal niet nodig te zijn om je locatie te delen met Facebook. Als je een bericht plaats wordt je locatie eveneens gedeeld. Het is een kwestie van even zelf checken welke apps toegang hebben tot bepaalde data. Alle verzamelde data kan misschien wel in je nadeel zijn. Deze big data is enorm waardevol voor de bedrijven achter deze apps. Vandaar dat heel veel leuke apps ook vaak gratis zijn. Eigenlijk betaal je dan door het delen – al dan niet bewust – van je gegevens. Check het dus eventjes direct. Binnen no-time weet je dan welke apps toegang hebben tot je gegevens.