Het is gemakkelijk om te kunnen profiteren van een extra premievoordeel door schadevrije jaren. De meeste autobezitters zijn dol op zulke extra premievoordelen. Je kunt trouwens op verschillende manieren profiteren van extra premieverlagingen. Toch is de no-claimkorting veruit het meest populair. Sommige autoverzekeraars geven een premieverlaging van meer dan 80% voordeel. Je schadevrije jaren zijn dus goud waard. Maar hoe werkt dat nou precies? En welke autoverzekeraars bieden de hoogste premievoordelen?

Bonus-malusladder en schadevrije jaren

Zodra je schadevrij rijdt ben je goed bezig. Ieder jaar weer bouw je een schadevrije jaar op. Je krijgt dan een bonus van de verzekeraar. Dat gebeurt in de vorm van een premieverlaging. Op de bonus-malusladder ga je een trede omhoog. Dat betekent dat je minder mag betalen voor je autoverzekering premie. Je premievoordeel door schadevrije jaren loopt dus op. Zodra je wel een schadeclaim indient ga je weer omlaag. Je zit dan in de maluspositie. Simpelweg uitgelegd. Je ontvangt een bonus voor schadevrij rijden. En malus als je wel schade doorgeeft. Bij de meeste autoverzekeraars ontvang je pas vanaf 3 schadevrije jaren een extra premiekorting.

Negatief- en positief Bonus-maluspositie

Zodra je meerdere schadevrije jaren hebt, zit je in een positieve positie. Ook wel een bonuspositie. Andersom. Als je negatieve schadevrije jaren hebt, zit je in een maluspositie. Registratie hiervan wordt geregeld door Roy Data. Zodra je dus in een maluspositie zit kan het nare gevolgen hebben. Bij het overstappen kan de verzekeraar gemakkelijk deze gegevens opvragen. Je premiebedrag wordt dan simpelweg aangepast. Meestal wel in jouw nadeel. Soms kan de verzekeraar nieuwe klanten zelfs helemaal weigeren. Registratie van deze gegevens blijft jaren in het systeem. Zodra je wel een bonuspositie hebt, is het raadzaam om daar binnen 1 jaar gebruik van te maken. Je schadevrije jaren vervallen namelijk een jaar na het opzeggen van je oude autoverzekering polis.

Hoogste premievoordeel door schadevrije jaren

Er zijn verschillende redenen te bedenken om wel zuinig te zijn op je schadevrije jaren. Als je overstapt kan je al gauw profiteren van enorme premievoordelen. Het kan dan handig zijn om te checken welke autoverzekeraars de hoogste no-claimvoordelen hebben. Bij sommige verzekeraars ben je meer dan 80% voordeliger uit. En dat alleen maar door je schadevrije jaren. Tel collectief verzekeren en andere voordelen daarbij op. En je auto is al voor enkele tientjes per maand verzekerd. Het zijn slimme handelingen waar je gemakkelijk gebruik van kunt maken. Check op deze pagina van welke voordelen je direct kunt profiteren. Je premievoordeel door schadevrije jaren en andere voordelen kan dus zeker wel zeer lonend zijn.