Zorgverzekeraar DSW heeft als eerste zorgverzekeraar aangegeven dat de zorgpremie in 2017 met ruim €100 extra per jaar verhoogd wordt. Eerder was al – al voordat de kabinetsplannen op Prinsjesdag bekend waren – uitgelekt dat de nominale zorgpremie basisverzekering met gemiddeld maar €3,50 extra per maand zou stijgen. Per jaar zou dat dus een extra verhoging van €42 zijn. DSW is dus de eerste zorgverzekeraar die een flink stuk boven dit bedrag de premies verhoogt. In vergelijking met eerdere koopkrachtberekeningen – waarbij werd uitgegaan van een bedrag van €3,50 – verhoogt DSW de zorgpremie met bijna het driedubbele bedrag van €9,25 extra per maand. Bovendien betalen gezinnen die geen zorgtoeslag ontvangen bijna het dubbele meer. De zorgpremie wordt voor deze gezinnen met ruim €220 per jaar duurder. Patiëntenfederatie Nederland – een koepelorganisatie van patiëntenorganisaties – is boos. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft volgens de federatie heel wat uit te leggen.

Alle zorgpremies omhoog?

DSW brengt traditiegetrouw altijd als eerst de nieuwe zorgpremies voor het komend jaar uit. Doorgaans wordt daarmee de toon gezet en volgen zorgverzekeraars de trend. Kunnen we hieruit opmaken dat de meeste verzekeraars ook de zorgpremie 2017 zullen verhogen? Het is nog maar de vraag. En mede daarom roept Patiëntenfederatie Nederland andere zorgverzekeraars op ‘voor één keer’ DSW niet te volgen en het belang van zorgbehoevend Nederland centraal te houden. Bovendien waren er vorig jaar bijna 1 miljoen Nederlanders met een betalingsregeling voor het niet in één keer of helemaal niet kunnen betalen van de zorgpremie en het eigen risico. Daar komt nu dus een extra verhoging van ruim €100 bovenop. Gezinnen zonder zorgtoeslag betalen zelfs meer dan €200 extra op jaarbasis.

Wat kan je doen tegen verhogingen?

Wat betekent dit voor de consument? En wat kan je doen om toch te kunnen profiteren van een lagere zorgpremie? Als eerst is het handig om na te gaan of je bij een ander zorgverzekeraar misschien wel goedkoper uit bent. Daarnaast kan het verstandig zijn om zo goed mogelijk je aanvullende verzekeringen te checken. Heb je bepaalde zorg wel echt nodig? Check het nauwkeurig en stel een zorgverzekering op maat samen. Deze goedkopere zorgverzekering tips helpen bij het profiteren van een lager premiebedrag per maand.